Koncert a Zene Világnapján 2015

A  Tiszaujvárosi Református Kórus

A polgármester megköszöni a Zene Világnapja alkalmából rendezett koncertet

Már hagyományosnak mondható, hogy a Zene Világnapja alkalmából városi rendezvények vannak, és ezeknek egyesületünk, a Tiszaújvárosi Református Énekkar nemcsak rendszeres résztvevője, hanem részbeni szervezője és rendezője.

Így történt ez most is, amikor október 4-én a Derkovits Művelődési Központ nagytermében megjelent szép számú közönséget két órás zenei esemény keretében, egy zeneileg sokrétű, az alkalomhoz, és a mai viszonyokhoz is illő műsorral örvendeztettük meg. Ez utóbbi megjegyzéshez tartozik, hogy az ének- és zenekultúra művelése sohasem különálló szféraként működött a mindenkori társadalmi viszonyok közepette, hanem azokon belül mindig is volt mondandója, állásfoglalása, és útmutatása is a maga módján.

Birtalan Judit karnagy megköszöni az egyesített két kórus munkáját

Éppen ezért karnagyunk, Birtalan Judit, aki oroszlánrészt vállalt a mostani koncert szervezésében és megvalósításában – egyetértésben velünk, – úgy gondolta, hogy az Európát és ezen belül hazánkat is váratlanul érő külső hatásokra reagálva mindenképp jó és helyes, ha a műsort úgy építjük fel, hogy abban identitásunk, magyarságtudatunk, és ezen belül a keresztyén értékrendünk kifejezésre kerüljön.

Fontos volt ez mindig, amikor ezek az értékrendek valamilyen veszélybe kerültek, és bizony ezredéves történelmünk során ilyenekre számos példa adódott, hogy csak a tatár- és töröknyomulás elleni harcainkat, a Rákóczi-féle, és az 1848-49-es szabadságharcot említsem.

Ezért a mostani koncertünket egy olyan keretbe foglaltuk az egyesített énekkarral előadott Ima Magyarországért kezdő, és Csángó Himnusz befejező művekkel, hogy a zeneművészet kifejező eszközével és erejével a mai körülmények közepette is hangot adjunk a nemzeti összefogásnak, mint mindnyájunk közös, szent érdekének. Ezt a hangulatot erősítette a zongoraművész Kéry testvérek fergeteges előadásában Liszt Ferenc Rákóczi indulójának négykezes feldolgozása, és ugyancsak e nagy zeneszerzőnk egy másik művének interpretálása, helyi kis művészpalántánk, Nagy Stella által.

A Tiszaújvárosi Református Énekkar a keresztyén hitünk alapjául szolgáló Bibliának a Zsoltárok könyvéből a 3., 33., és 92. Zsoltárt adta elő Birtalan József és Halmos László 4 szólamú zenei feldolgozásában, valamint két Imát, nevezetesen Szigethy Gyula, illetve a Berde Mária-Murár Éva szerzőpáros bensőséges, szép műveit.

És hogy a zene más szférái is kiteljesedhessenek e nevezetes ünnepen, a Mezőkeresztesi Kamarakórus –mely együttest szintén Birtalan Judit karnagy vezeti és készítette fel – a kórusirodalom és énekművészet évszázadokat és kontinenseket átfogó értékeiből adott szép és hiteles ízelítőt a madrigálok és népdalfeldolgozások között elhangzott közismert, Jerikó gospel, eredeti, angol nyelvű előadásával. Az egykori Jerikó város falainak leomlása arra figyelmeztet mindnyájunkat, hogy a mindenkori világi hatalmak fölött létezik és uralkodik egy magasabb rendű hatalom.

A minden szempontból sikeresnek mondható esemény olyan közös összefogás eredményeként valósult meg, amelyhez a szokásos résztvevőkön kívül köszönet jár mindazoknak, akik ehhez valamilyen módon hozzájárultak. Így a meghívott vendégművészeknek és segítőinknek, a szervezés egy részét végző, és helyet adó Derkovits Művelődési Központnak, és Mátyás Zoltán igazgató úrnak, valamint Bráz György polgármester úrnak, aki mint mindig, most is szívén viselte és támogatta e nem mindennapi, értékes városi rendezvényt.

2015-10-11
Fekete Béla, egyesületi elnök

Az eseményről hírt adott a TiszaTV is

Zene Világnapja 2015 - a Tisza TV-ben

Zene Világnapja 2015 – a Tisza TV-ben

Teljes cikk itt olvasható

 GALÉRIA
Birtalan Judit karnagy megköszöni az egyesített két kórus munkáját

Képgaléria

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés kategóriája: Birtalan Judit, emlékhangverseny, fotók, hírek, Tiszaujváros
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.